Friday, 8 November 2013

Penangan "Love You Mr.Arrogant"





Semalam cerita" Love You Mr.Arrogant" episod akhirkan,cerita ini menjadi cerita kegemaran anak bongsu saya Naufal. Apa yang saya perasan apa-apa cerita yang disukai dan dilayan oleh mamanya(baby sitter yang jaga dia waktu saya pergi kerja) dia akan suka juga,dulu-dulu dia suka cerita or mengulas balik pasal sinetron Indonesia,blurr saya di buatnya.tapi sekarang ok sikitlah sebab kebanyakkan  drama bersiri sekarang di adaptasikan dari novel ,saya pula suka baca novel,jadi ada juga saya faham bila dia cerita pasal drama kerana novel yang dibuat drama itu saya dah baca,ialah kebanyakkan yang dah dibuat drama itu berdasarkan dari novel popular kan.Tapi " Love You Mr Arrogant" saya memang tak baca novelnya,beli pun tidak.Mungkin dari tajuknya saya tak berapa nak minat dan penulis novel ini  penulis baru pula,tu yang lambat sikit nak terpikat.

So ceritanya semalam episod lastkan,Si Naufal ni dah tak senang duduk nak tahu kesudahannya,adalah adegan suspen-suspen sikit kan semalam.mulut dia bising: mak dah baca buku ini, nanti last jadi apa emak" .Saya jawab saya tak tahulah,novel memang dah ada kawan bagi pinjam tapi still tak sempat nak baca.Nak tahu apa dia buat,dia ambil buku tu baca bab last sambil tengok drama tu.Dalam hati saya apahal anak aku ni, apa dah jadi,obses sangat dengan cerita ini,baru darjah 3 je kot.

Lepas tu dia cakap apa kat saya."adik dah baca emak part last,akhirnya dia ok dengan Mr.Arrogant dia bahagia".OMG Naufal! tolonglah Naufal,memang tak boleh blah ha ha ha.Naufal ni kan sebenarnya suka sangat cerita seram,kalau cerita seram,dia sampai hafal cerita itu dibuat pada tahun bila(yang ni dia memang mewarisi perangai emak dia,kalau dah minat sesuatu very lah the detail you).So saya rasa baiklah Naufal teruskan sahaja minatnya menonton cerita seram ,sebabnya bila dia tengok cerita seram dia tengok dengan selambanya,mata atau muka dia tak tutup pun bila part seram,lagi dia buka matanya besar-besar  adalah takut terlepas setiap adegan seram itu,yang kita emaknya ini siaplah pegang bantal tutup muka.

Tapi masa dia tengok cerita drama " Love you Mr.Arrogant "ni,adegan cemas sikit semalam tu kan,dia pun cemas juga kehulur-hilir depan tv,gaya macam nak meyelamatkan si zara tu juga,haiiish lemas pula emaknya ni menengok nak tergelak pun ada juga ha ha ha.Bila cerita kat Encik.Hubby dia tersengih je.Alahai Ragam anak,macam -macam kan :)







Ini Gambar Naufal masa umur 5 tahun satu Mr.Charming ,yang satu lagi Mr.Arrogant


Monday, 4 November 2013

Naufal's Birthday

fireman

Dentist





Dengan kakak Nabila






24 Oktober bersamaan dengan hari Khamis lepas ialah birthday anak bongsu saya Naufal,saya dan Encik hubby bercuti hari tu khas untuk dia.Dia pula dah siap-siap bagi tahu guru kelas,Ustaz dan Ustazah dia akan bercuti pada hari tersebut kerana ada hal keluarga katanya,dengan guru besar sekali pula tu dia beritahu,terperanjat saya dibuatnya,tapi menurut dia, dia terserempak dengan guru besar maka di beritahulah guru besar sekali. Itulah Naufal yang berani dan tak  takut orang,kita pula yang takut dengan keberanian dia .Beritahu dengan guru kelas pun dah cukup kan.Ini tidak semua nak diberitahunya (terlebih peramah lah sangat).Pada hari jadinya saya dan Encik Hubby bawa Naufal ke KidZania,tiket untuk masuk ke Kidzania itu kami dapat setelah memenangi Peraduan di Majalah Apartment sebanyak 2 keping.

Saya mengajak anak jiran saya Nabila (emaknya yang jaga Naufal dari 3 bulan hingga sekarang waktu saya bekerja).Ialah takut kalau dia sorang je nanti dia boring pula.Ingatkan pergi pada weekdays tak lah ramai kanak-kanak rupanya saya silap hari tu sahaja ada 18 rombongan sekolah yang turut serta nak masuk ke KidZania,Di entrance petugas di KidZania tu cakap ramai pada hari itu ada lebih kurang 1500 kanak-kanak,setiap tempat mungkin kena tunggu setengah jam baru boleh joint the aktiviti,nak teruskan juga ke masuk kedalam,tapi nak buat macamana dah planning lamakan nak pergi time birthday dia,emak dan abah dah siap cuti lagi ,so redah je lah.

Memandangkan Naufal dah pernah  pergi KidZania sebelum ini, maka kami pilih-pilih tempat yang dia tak pernah buat aktiviti je lah.Alhamdulillah nampaknya dia berpuashati dan happy sangat.kebetulan ramai budak sekolah Antarabangsa pada hari tu,semasa tunggu giliran nak joint aktiviti  nak jadi Bomba,saya berbual-bual dengan petugas di KidZania,saya beritahu hari tersebut adalah harijadi Naufal,so petugas itu terus umumkan kan kepada budak-budak sekolah Antarabangsa  itu tentang harijadi Naufal,dengan spontan budak-budak sekolah antarabangsa tu menjerit "Happy Birthday",apalagi termalu-malulah si Naufal pada ketika tu,tapi di dalam kereta sibuk dok cerita "budak-budak orang putih cakap happy bday kat adik" he he.

Dari pukul 10 pagi hinggalah ke pukul 4 petang kami menghabiskan masa didalam KidZania itu,memanglah dia happy tapi kaki emak dan abah lah macam nak tertanggal rasanya berdiri lama menunggu dia,nak buat macamana anak punya pasal kan.

Malamnya pula kami celebrate lah kecil-kecilan beli cake,permintaan dia cake ice-cream Baskin Robbin,emaknya layanlah juga permintaan tersebut.Kebetulan pula cousin saya Su hashim dan suami, Haryaty Hashim,emak mereka (maklang)  datang kerumah.so buatlah makan-makan sikit beli Chiken Tikka dan buat Nasi goreng,

Birthday boy potong cake pun pakai pyjama je,emaknya pakai baju kelawar dan ayahnya pula pakai kain pelekat sahaja,tu yang tak ada gambar emak dan abahnya sekali he he.Sebelum dia tidur hari tu,dia cakap adik happy sangat hari ini emak,terima kasih emak sambil tarik selimut.Alahai anak,bergenang air mata emak tau,dan dan tu terasa hilang segala penat kehulu-hilir seharian melayan dia siang tadi .        

Muhammad Naufal Mohd Yazid Selamat Jadi Sayang,Semoga menjadi anak yang beriman dan sentiasa berjaya dalam hidup.Terima Kasih hari-hari bagi emak dan ayah a big hug,sekali lagi Happy Birthday My Teddy Bear.


Ini gambar masa dia tujuh tahun

Tuesday, 8 October 2013

Hipster Raya

bergambar dengan Awal Ashaari

Scooter Vespa nak beli tak mampu ,beli charm Pandora Scooter merah je mampu
ambil gambar je lah ya

En.hubby dan Bunkface

dengan Datin Wira Emilia Hanafi

dengan Puan Sri Zaleha

dengan Yaya


dengan Boi Boi Boi

 
Helloooo,ha ha ha rasanya sangat terlambat nak tulis pasal cerita hari Raya,tapi tak apa kot better late than never kan,ini cerita pasal saya menghadiri Sambutan Hari Raya ofice Encik Hubby saya,seperti biasa Jamuan hari Raya office Encik Hubby saya memang sangat happening,kalau En.Hubby tanya nak pergi tak Jamuan hari Rayanya  jawapan saya selalunya ialah "Eh mesti pergi,wajib tu"


So far rasanya tahun ini paling bestlah,makanannya memang superb tak perlu dipertikaikan lagi,apa yang pasti kami sekeluarga rasa sangat dihargai.Tempat duduk untuk makan pun cantik,nak ambil gambar dengan siapa sahaja pun boleh,tak ada protokol sangat macam kat office saya,kalau kat office saya kalau nak ambil gambar dengan boss yang paling besar pun,tunggu sahaja lah bila terpilih di upacara yang kita dapat Anugerah Kecemerlangan atau menang apa-apa peraduan dan pertandingan je lah .Tapi di Jamuan office En.Hubby boleh je,siap dia pegang bahu kita lagi kau,waktu bergambar tu ,sampai bersambut, balik bersalam diiring hingga ke pintu keluar,memang rasa sangat dihargai :).

Thema tahun ini ialah "Hipster Raya",macam-macam fesyen orang yang datang bertandang,artis undangan tahun ini ialah Bunkface,lagu Raya Bunkface kan dipilih sebagai lagu raya diTV3,so dapatlah saya dengar lagu ini dinyanyikan secara langsung oleh penyanyi lagunya yang sebenar .Seronok makan dan berhibur tapi teringat 2 lagi anak bujang yang tak dapat turut serta sedih juga, tapi nak buat macamana dah keduanya duduk diasrama.So far sebelum ini mereka dapat je turut serta,cuma tahun ini je tak dapat.sebab tahun ini jamuan ini dibuat agak lewat di penghujung Syawal.

Saya telah memaksa En.Hubby saya bergambar dengan kumpulan Bunkface untuk ditunjukkan gambarnya nanti kepada anak bujang,seperti biasa En.hubby melayan je saya ni ha ha.Yang Bongsu happy sangat sebab dapat bergambar dengan Boi Boi Boi dan Yaya (Nak tunjuk kat kawan sekolah katanya) ,pendek kata hari tu kerjanya makan dan bergambar je lah.

Saya balik dalam pukul 2.00 petang ,masa nak balik terjumpa dengan seseorang ini,teruja terus saya tanya dengan En.Hubby hissh siapa tu stylo sangat,setelah diselidiki rupanya dia ialah "Wak Doyok".dia ialah pereka fesyen yang meminati fesyen ala British berlatarbelakang tahun 50 an hingga 60an(maklumat hasil risikan dari google),sekali-sekala ternampak orang bergaya macam ni kan teruja lah juga.Walaupun saya rasa macam panas je pakai baju macam yang dipakainya itu didalam negara yang beriklim macam Malaysia ni.Tapi kita kena akur,sebenarnya bila jiwa dan otak kita mengatakan ia selesa,maka selesalah ia.Kalau hati dah suka panas pun dah tak terasa.Itulah yang dinamakan fesyen kalau dah suka, baju yang terdedah ditempat sejuk pun tak rasa sejuk :).

Weeee dah jauh melalut ni,sebenarnya nak cerita pasal Jamuan Raya je,ha ha apa-apa pun seronok sangat di Jamuan hari Raya Naza tahun. InsyaAllah panjang umur jumpa lagi di jamuan Raya tahun hadapan.


Wak Doyok

smart kan boss besar Encik Hubby

P/S;

bila tengok di instagram Encik Boss besar diNaza,boss Encik hubby saya dia pun dah style macam Wak Doyok cuma tak ada misai dan jambang je ngeh ngeh.


Sunday, 15 September 2013

Di Celah-Celah Wajah



Tajuk entry tak boleh blahkan ha ha,sebenarnya nak cerita pasal gambar saya,Apa nak panggil  Gambar ini ya,saya pun tak tahu,tapi benda ni ada di lobby di office saya,kawan-kawan sibuk kata muka saya pun ada sama,so saya pun pergi cari betul ke.

Memang betul lah ada gambar saya,wah memang rasa berbangga sangat,ialah bukan semua dapat masuk dalam gambar ini,staff kan ramai tak muat nak masuk semua ,kira saya terselit sama pun tu memang patut lah saya merasa bangga.tak sia-sia saya berkhidmat hampir 19 tahun di Jabatan ini, nak tengok ke saya terselit dimana.Tengoklah gambar kat bawah ini.

Cuba cari saya dimana.........................................................

Nampak tak saya dimana


Hissh  sahaja tau kalau tak nampak

-
-
-
-
-
-
-
-
_

Nampak tak  he he he nuuuun kat hujung atas belah kanan yang tinggal muka sekerat je tu Ha Ha Ha. Sekerat-kerat pun sekeratlah janji ada terselit kan.


Majlis Pertunangan Amirah


Amirah Dan Kakaknya Afizah(mereka dua beradik sahaja)

Assalamualaikum, lamanya saya tak update blog semakin lama semakin tak produktif hmmm,bukan saya je kot ramai juga blogger lain yang saya tengok jarang-jarang update sekarang ini,Tapi saya nak tulis juga pasal entry Majlis pertunangan Amirah ini,sebab cousin saya yang seorang ini sangat  istimewa bagi saya,hissh baru nak mula tulis ni tapi air  mata dah bergenang ,tarik nafas lepas-tarik nafas lepas Jana,

Saya dengan emak Amirah sangat rapat,antara makcik-makcik atau adik-beradik emak saya ,emak Amirah sentiasa ada disatu sudut yang istimewa didalam hati saya.Masa Amirah kecil saya banyak menjaganya .Amirah masa baby kuat menangis he he.tapi entahlah pasal suka budak-budak kot Amirah menangis pun macam muzik yang indah di telinga saya pada masa itu..

Cepatnya masa berlalu,akhirya dah sampai  masanya Amirah bertunang dan tak lama lagi menuju ke alam perkahwinan.Yang sedihnya dihari pertunangannya  emaknya tiada,dia menguruskan pertunangannya bersama abah dan kakaknya,dengan bantuan sikit-sikit dari emak saudara dan sepupu-sepupu.Tak sama kegembiraannya jika di hari yang sangat bermakna kalau emak kita ada sekalikan.

Buat pengetahuan emak Amirah dah pulang ke rahmatullah tiga tahun yang lepas seperti boleh lihat disini

Doa Untuk Mak Teh

Masa saya bertunang dan berkahwin dulu Mak Teh saya lah orang yang paling sibuk buat hiasan untuk hantaran-hantaran saya,memang mak teh saya sangat berbakat dalam gubahan sampai ramai yang buat tempahan,untuk anak-anak saudara memang hasil kerjatangan Mak Teh lah yang akan digunakan untuk buat hantaran.Tiba bila untuk Amirah dia kena buat sendiri je hantaran dengan kakaknya,,sedihkan tapi nasib baik bakat dari emak mereka diwarisi oleh mereka.Ahamdullillah.

Majlis perkahwinan dijangka akan berlangsung pada bulan Mei tahun hadapan.InsyaAlllah akan kami sekeluarga membantu nanti dengan kudrat kami yang termampu bila majlis itu diadakan nanti.

Encik hubby saya telah diminta untuk membaca doa selamat dimajlis pertunangan itu,ketika suami saya membaca doa,abah Amirah menangis teringatkan isterinya (arwah makteh) ,bukan beliau sahaja yang terasa sebak malah suami saya yang tengah membaca doa ,saya dan orang lain merasakan kesedihan itu .

Teks Doa Yang Dibaca Oleh Ecik Hubby saya  dihari itu
Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim,  sumber segala barakah, curahkanlah berkat-Mu dan rahmat-Mu  keatas majlis pertunangan kedua saudara kami ini semoga mereka mencari kehendakMu dengan hati yang ikhlas dan mengalami kebaikanMu yang berlimpah ruah. Ya Allah Ya Tuhan Kami, karena ehsan-Mu, dua pasangan ini dapat  bertemu dan kami memohon rahmatMu agar mereka dapat melalui masa pertunangan  ini  dengan penuh keimanan,saling hormat menghornati serta kian saling menghargai diantara mereka agar apa yang kami rancangkan untuk menyatukan mereka mendapat perkenan dari-MU  Ya Allah
Ya Allah, Ya Rahman Ya Rahim, kami memohon rahmatmu keatas sekelian yang hadir di majlis ini serta kepada keluarga dan saudara-saudara kami yang tidak dapat bersama di majlis ini yang mana telah mendahului kami menghadap Ilahi khususnya Ibunda kepada saudara kami yang diraikan agar rohnya  ditempat dikalangan mereka yang beriman dan dikasihi oleh-MU Ya Allah.
Ya Allah, Ya Rahman Ya Rahim, kami juga memohon kepada –MU Ya Allah agar dikurniakan kesejahteraan keatas ninda kami iaitu Hjh Fatimah Binti Rauf agar diberi kesihatan yang baik semoga dapat bersama didalam majlis yang dirancangkan bagi menyatukan kedua saudara kami yang diraikan pada majlis ini....dengan izin-MU Ya Allah, Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.  
Amiiin

Amirah dan Sepupu Perempuan


Amirah dengan Abahnya 

Mirah dan Arwah Mak Teh

Harapan dan doa semoga Perjalanan menuju ke majlis Amirah ditahun hadapan baik-baik sahaja,bak oghang Putih
Everyhing Will Be OK and going Smoothly
InsyaAllah




P/S Tension bila baru perasan entry saya mengenai mak teh ditahun 2010 telah hilang kerana kesilapan yang telah saya lakukan masa blog ditukar ke sistem yang baru ,hwaaaa sedihnya,nak nangis pun tak guna redho je lah

Thursday, 13 June 2013

Marathon Menjejak Pemimpin


Naufal yang Excited sampai berlari-lari

Dalam Istana tak boleh ambil gambar diluar sahaja lah ya


Balai Rong Seri tak boleh masuk,action dengan gambar Balai Rong Seri  kanvas he he 

Cuti sekolah baru-baru ini merancang macam-macam nak pergi jalan,tapi semuanya tak jadi sebab banyak hal yang diluar jangkaan.Mak mertua sakit jadi Encik hubby bercuti menjaga maknya bergilir-gilir di hospital. Kesian anak saya yang bongsu ,booring katanya duduk rumah je,ialah tengok facebook kawan-kawan dan cousinya pergi berjalan,dia pula duduk rumah tengok tv dan main komputer sahaja.

Saya pun mengajak Encik hubby cuti satu hari dan bawa  anak saya pergi ke tempat yang saya dah planning lama nak pergi,nasib cuti cuti Encik Hubby diluluskan maka akan terlaksanalah  rancangan kami ini.Tempat yang saya nak bawa anak saya pergi ialah Istana Negara,Galeria Perdana(Rumah Tun Dr.Mahathir),Memorial Tun Abdul 
Razak,Memorial Tun Hussien Onn dan Memorial Tunku Abdul Rahman. 5 tempat yang lokasinya berlainan memang penat sungguh,banyak berjalan terutama di Istana Negara dan Galeria Perdana yang banyak tangga.Rasanya lebih dari 10,000 langkahlah kami berjalan anak-beranak hari itu.Tapi kami enjoy sangat ,banyak pengetahuan yang kami dapat.Saya ini bukan apa masa saya bersekolah rendah dan menengah sekolah saya ada sahaja buat rombongan ke tempat-tempat seperti ini,tapi so far dari anak bujang saya yang sulung hingga yang bongsu tak ada pula sekolah mereka bawa mereka ketempat-tempat macam ini.Asyik-asyik rombongan pergi Petrosains.

Anak saya macam confuse juga bila saya cakap kita nak pergi rumah Bapa Perdana Menteri(Tun Abdul Razak) dan Pakcik Perdana Menteri(Tun Hussien On)."Boleh ke masuk ke rumah mereka emak" dia hairan. Istana Negara yang lama yang telah dijadikan Muzium itu pun seronok untuk dilawati,saya selalu tengok Istana Negara tu bila keluar di TV  macam besar sangat,bila dah masuk didalamnya   ternyata ia tak lah besar mana pun dan dah agak nampak uzur,memang patut pun ia dibuat baru .Cuma Balai Rong Seri saya tak dapat tengok sebab dalam proses pengubahsuaian. Naufal tanya  soalan kenapa banyak beradu-beradu ini. Dia confuse bilik tidur jadi bilik beradu kat Istana,kena lah  maknya menerangkan beradu tu apa he he.Sampai kat rumah dia pula pandai-pandai cakap bilik emak dia kat rumah "Ini Bilik Beradu Permaisuri Jana" ha ha ha maknanya tu dia dah fahamlah kan.

SRI TAMAN (MEMORIAL TUN RAZAK) 



BERGAMBAR DENGAN BAPA PM

BERGAMBAR DENGAN UNCLE PM 









BUDAK INI DAH MERENGEK PENAT SAKIT KAKI


Seriously penat gila kami berjalan hari itu,sebab itulah saya panggil marathon dari  pukul 9.00 pagi hingga 4.00 petang.Sampai merengek kepenatan Naufal (hah nak jalan sangatkan).Anak saya yang sulung tak ada,belum balik bercuti dari kolej,kalau tidak mesti lagi bermakna jalan-jalan menjejak pemimpin yang saya dan Encik Hubby saya buat ini .InsyaAllah akan jadi kenangan untuk mereka bila mereka dah ada keluarga sendiri nanti.

Naufal hari pertama setelah sessi  persekolahan bermula semula dia cakap kawan-kawan adik kan emak dia orang bawa pergi bercuti ke London dan Australia  bestnya lah emak.Saya pun jawab"adik pun best apa pergi rumah Yang Dipertuan Agong dan rumah semua Perdana Menteri,dia pun mengganguk dan dengan muka bangga bercakap "tu lah adik dah cerita dah dekat kawan-kawan adik,yang adik  pergi rumah Agong,bapa Perdana Menteri dengan pakcik Perdana Menteri,dia orang banyak tanya kat adik " he he he. So Ok lah kan tu  Naufal.

Kadang-kadang kita kena:_

ENJOY THE LITTLE THINGS,FOR ONE DAY YOU MAY LOOK BACK AND REALIZE THEY WERE THE BIG THINGS







That Winter,The Winds Blows




Saya dah lama tak layan cerita Korea,sebabnya saya banyak lagi DVD cerita bersiri tv seperti The Good Wife Season 3,The Vampires Dairies and banyak lagilah yang belum saya tengok,Tetapi baru-baru ini saya telah terjebak dengan menonton drama Korea ini "That Winter,The Winds Blows" di internet, dah lama tak menangis meleleh-leleh air mata tengok cerita korea ,tapi cerita ini buat saya menangis balik ha ha ha.

Cerita ini best,pemandangan dalam cerita pun cantik juga,sejuk mata memandang sebab ceritanya dalam musim sejuk.Cerita ini juga ada wind chime,membuatkan hasrat nak pasang wind chime dirumah bersemi semula,walau pun Encik Hubby saya tak berapa berkenaan dengan wind chime,macam cerita saya dalam entry ini  "Angin Menderu Wind Chimes Berbunyi"

So siapa peminat cerita Korea yang tegar silalah layan cerita ini bersama sekotak tissues,tapi cerita ini happy ending,and kalau layan dengan penuh perasaan sedihlah,kalau layan ala-ala sahaja tak keluarnya airmata he he.